Benkung belly binding 

Benkung belly binding is een eeuwenoude Maleisische traditie waarbij de pas bevallen vrouw gedurende het 4e trimester elke dag wordt ingebonden met een lange lap katoen van 14-18 meter. Hierbij worden haar heupen, buik en ribben liefdevol omhuld en weer terug bij elkaar gebracht.

Hoe werkt een belly bind?

Tijdens de zwangerschap houd je water, lucht en vet vast om je baby te beschermen. Na de bevalling heeft dit geen functie meer en wordt dit langzaam afgevoerd. De belly bind ondersteunt bij het sneller afvoeren van bloed, lucht en vocht, waardoor o.a. je baarmoeder sneller inkrimpt, je eerder stopt met vloeien en hierdoor minder energie verliest. Daarnaast geeft het inbinden je 360 graden steun, ondersteunt bij diastasis recti en voorkomt het aannemen van een verkeerde houding. Naast dat het belly binden je lichaam fysiek ondersteund in haar herstel, geeft het ook emotionele steun en is het voor jou een moment om tot jezelf te komen en met aandacht bij je lichaam te zijn.

Krijg ik slappe buikspieren van het dragen van een belly bind?

Tijdens de zwangerschap hebben je buikspieren moeten uitwijken om ruimte te maken voor je groeiende kindje. Het uiteenwijken van de rechte buikspieren wordt een diastase genoemd. Na de bevalling geneest dit in de meeste gevallen in 6 maanden vanzelf. Met het inbinden van de heupen en buik kan je dit herstel ondersteunen. Een belly bind die maximaal 40 dagen en voornamelijk liggend (in de nacht) wordt gedragen zal geen nadelige gevolgen hebben op je buikspieren. Het inbinden van de heupen en buik in combinatie met de voorbereidende massage zal je buikspieren en ligamenten juist rust geven en zachtjes terug begeleiden naar de juiste plek.

Wanneer en hoe lang draag je de belly bind?

Het dragen van de belly bind is vooral bedoeld voor de eerste weken, waarin je nog veel in bed ligt en niet veel beweegt. Zodra je weer actiever wordt, kan je hem het beste ‘s avonds voor het slapen gaan ombinden en in de ochtend weer afdoen, zodat de belly bind goed zijn werk kan doen. De beste resultaten worden bereikt als de belly bind in de eerste 6 weken na de bevalling minimaal 5 tot 10 dagen 12-24 uur wordt gedragen. Hierna is 6-10 uur per dag voldoende.

Ik ben al meer dan 40 dagen postpartum. 

Tijdens de zwangerschap maakt je lichaam het hormoon relaxine aan. Dit hormoon zorgt ervoor dat je gewrichten soepeler worden, zodat je baby door het bekken past. Relaxine blijft ongeveer 3 maanden na de bevalling in je lichaam. Het inbinden binnen deze  periode is dus effectief. Na 3 maanden postpartum is het aan te raden om lichte buik- en bekkenbodemspieroefeningen te doen en zal het per vrouw verschillen of er naast emotionele voordelen ook nog lichamelijke voordelen zijn.

Twee maanden na de bevalling heb ik alsnog de belly binding met Michelle gedaan in de hoop dat het bijdraagt aan het herstel van mijn bekken, en omdat de vorige ervaring met Michelle, toen ik met haar het sluitingsritueel deed, erg fijn was. Ik heb een heerlijk ontspannen avond gehad waarin ze eerst met de moxa, een soort kruidige sigaar, langs de huid op mijn buik en rug ging om die te verwarmen. Vervolgens masseerde ze mijn buik, voeten en hoofd. De buikpakking was een hele fijne, warme afsluiting. Het is bijzonder om te ervaren hoe mijn buik na de zwangerschap weer steeds meer van mezelf wordt. Helemaal ontspannen begon ik aan de belly bind. Michelles instructies waren duidelijk en door mij in te wikkelen heeft ze mij laten voelen hoe ik het zelf kan doen. Ik voelde me letterlijk en figuurlijk gesteund in mijn herstel na de zwangerschap en achteraf gezien had ik dit heel graag in de kraamweek willen doen, omdat ik denk dat dat me toen veel steun had gegeven.” – Eline, Wijchen

Hoe ziet de behandeling eruit?

Tijdens een sessie bereid ik je lichaam voor op het inwikkelen door eerst warmte en ontspanning terug te brengen in je lichaam. Hierna gaan we de belly bind omdoen. De behandeling ziet er als volgt uit:

·        Verwarmende moxa, brengt warmte terug in je lichaam en laat de baarmoeder sneller slinken, waardoor het vloeien sneller stopt. Heeft ook een positieve invloed op de darmperistaltiek.

·        Buikmassage, nodigt je organen uit om weer op de juiste plek terug te komen en brengt je in diepe ontspanning.

·        Castorolie buikpakking, zorgt voor een goede doorbloeding, versterkt je immuunsysteem en helpt je ontspannen door de warmte.

·        Inbinden met de belly bind, liefdevolle omwikkeling van bekken en buik. Geeft 360 graden steun, helpt bij het sneller afvoeren van vocht, bloed en lucht en brengt de heupen en buikspieren weer op hun plek. 

Heel fijn om in deze hectische tijd even bewust tijd voor mezelf te nemen en ruimte te maken voor ontspanning. Ik zou het iedere kraamvrouw aanraden!” – Marlous, Papendrecht

Praktische informatie

De eerste sessie vindt bij voorkeur plaats op dag 4-7 na je bevalling. Ben je bevallen middels een keizersnede? Dan kunnen we beginnen met de behandeling als je litteken goed is genezen. Meestal is dit rond 4 -6 weken na de bevalling. ´

Tijdens de sessies is er alle tijd om je baby te voeden mocht dat nodig zijn. Al is het wel fijn als er nog een extra persoon in huis is om op de baby te letten, zodat jij je kan overgeven aan de behandeling.

Het lenen van een belly bind zit inbegrepen in de pakketten. Stuur je mij de belly bind na gebruik op en is deze nog in goede staat, dan ontvang je €29,95 retour.

         BASIC

  ·        1 sessie aan huis

·        Verwarmende moxa 

·        Buikmassage + buikpakking 

·        Voetmassage voor extra ontspanning

·        Liefdevolle inbinding met de belly bind + instructie zelf inbinden 

·        Inclusief het lenen van een belly bind + flesje gepersonaliseerde olie 

         €145,-

 

 

         PAMPERED

·        2 sessies aan huis

·        Verwarmende moxa 

·        Buikmassage + buikpakking

·        Voetmassage voor extra ontspanning

·        Liefdevolle inbinding met de belly bind + instructie zelf inbinden 

·        Inclusief het lenen van een belly bind + flesje gepersonaliseerde olie 

         €220,-

 

 

         NURTURED

·        3 sessies aan huis

·        Verwarmende moxa 

·        Buikmassage + buikpakking

·        Voetmassage voor extra ontspanning

·        Liefdevolle inbinding met de belly bind + instructie zelf inbinden 

·        Inclusief het lenen van een belly bind + flesje gepersonaliseerde olie 

         €295,-