Onlangs heb ik het Rebozo sluitingsritueel bij Michelle gedaan. Met haar open en warme houding creëert ze alle ruimte om op de bevalling terug te blikken en echt te ontspannen. Met als hoogtepunt het afsluiten met de Rebozo doeken waardoor je helemaal in je eigen lijf kunt terugkeren. Ik voelde mij heel veilig en omarmd en dat zou ik iedere nieuwe moeder toewensen. Hoewel het alweer even geleden is, heeft het mij ook echt geholpen om de bevallingservaring te verwerken. Een fantastische manier de bijzondere, maar soms ook kwetsbare, kraamtijd af te kunnen sluiten. Echt een geschenk voor iedereen die net (weer) moeder is geworden.

Zeven weken na de bevalling van mijn dochtertje heb ik met Michelle het sluitingsritueel gedaan. Ik dacht dat de kraamtijd makkelijk zou verlopen na een soepele bevalling, maar in plaats daarvan was het een stuk emotioneler dan bij de geboorte van mijn zoontje. Het ritueel heeft ervoor gezorgd dat ik met een gelukkig gevoel terug kan denken op de bevalling en ik de zwangerschap heb kunnen afsluiten. Nu kan ik ook de ‘leegte’ in mijn buik accepteren. Het was erg fijn om het ritueel met Michelle te doen. Ze had met zorg een prachtig plekje gecreëerd, waar we in rust ons even helemaal konden terugtrekken, en ze gaf me alle ruimte om mijn verhaal te delen. Ze heeft me weer even in contact gebracht met mijn eigen lichaam, iets wat ik makkelijk verlies in de zorg voor een baby en dreumes. De zwangerschap en de kraamtijd zijn nu afgesloten en ik ben klaar voor mijn nieuwe rol als moeder van twee.

Twee maanden na de bevalling heb ik alsnog de belly binding met Michelle gedaan in de hoop dat het bijdraagt aan het herstel van mijn bekken, en omdat de vorige ervaring met Michelle, toen ik met haar het sluitingsritueel deed, erg fijn was. Ik heb een heerlijk ontspannen avond gehad waarin ze eerst met de moxa, een soort kruidige sigaar, langs de huid op mijn buik en rug ging om die te verwarmen. Vervolgens masseerde ze mijn buik, voeten en hoofd. De buikpakking was een hele fijne, warme afsluiting. Het is bijzonder om te ervaren hoe mijn buik na de zwangerschap weer steeds meer van mezelf wordt. Helemaal ontspannen begon ik aan de belly bind. Michelles instructies waren duidelijk en door mij in te wikkelen heeft ze mij laten voelen hoe ik het zelf kan doen. Ik voelde me letterlijk en figuurlijk gesteund in mijn herstel na de zwangerschap en achteraf gezien had ik dit heel graag in de kraamweek willen doen, omdat ik denk dat dat me toen veel steun had gegeven.