Rebozo sluitingsritueel

Het Rebozo sluitingsritueel komt oorspronkelijk uit de Mexicaanse traditie, waar de vrouw aan het einde van haar kraamtijd (40 dagen) wordt gesloten als afsluiting van de periode van zwangerschap en geboorte. Na 40 dagen van rust en herstel  wordt de moeder gesloten, zodat ze hierna krachtig haar rol als (nieuwe) moeder in kan gaan. In diverse culturen worden vrouwen gesloten, al geven ze hier allemaal een andere invulling aan.

Tijdens de bevalling opent een vrouw op alle lagen van haar zijn om haar baby geboren te kunnen laten worden. De kraamweken zijn dan ook vaak een emotionele tijd, waarin veel vrouwen openstaan voor invloeden van buitenaf. Met het sluitingsritueel wordt je lichaam letterlijk (met de doeken) en figuurlijk (energetisch) gesloten, zodat je weer meer bij jezelf komt. Het is een moment van diepe ontspanning en aandacht voor jou als moeder, waarin we stilstaan bij het proces waar je doorheen bent gegaan tijdens de zwangerschap en bevalling om jouw kindje op de wereld te verwelkomen.

Sluiten van het lichaam

Tijdens de sluiting wordt je lichaam in 7 stappen (hoofd, schouders, taille, bekken, bovenbenen, onderbenen en voeten) deel voor deel in de rebozo gewikkeld, waarna de doek aan weerszijden strak aangetrokken wordt. Je wordt hierbij liefdevol omhuld, terwijl je lichaam zich weer ‘sluit’. De sluitende massage werkt helend en heeft een positief effect op het herstel van het lichaam van de moeder. Het helpt bij de verwerking en zal je weer meer in contact brengen met je lichaam. Het ritueel wordt oorspronkelijk als afsluiting van de kraamtijd gegeven, maar dit kan ook heel waardevol zijn bij een miskraam, stilgeboorte, de overgang of een andere impactvolle gebeurtenis in je leven. 

Zeven weken na de bevalling van mijn dochtertje heb ik met Michelle het sluitingsritueel gedaan. Ik dacht dat de kraamtijd makkelijk zou verlopen na een soepele bevalling, maar in plaats daarvan was het een stuk emotioneler dan bij de geboorte van mijn zoontje. Het ritueel heeft ervoor gezorgd dat ik met een gelukkig gevoel terug kan denken op de bevalling en ik de zwangerschap heb kunnen afsluiten. Nu kan ik ook de ‘leegte’ in mijn buik accepteren. Het was erg fijn om het ritueel met Michelle te doen. Ze had met zorg een prachtig plekje gecreëerd, waar we in rust ons even helemaal konden terugtrekken, en ze gaf me alle ruimte om mijn verhaal te delen. Ze heeft me weer even in contact gebracht met mijn eigen lichaam, iets wat ik makkelijk verlies in de zorg voor een baby en dreumes. De zwangerschap en de kraamtijd zijn nu afgesloten en ik ben klaar voor mijn nieuwe rol als moeder van twee.”  – Eline, Wijchen

Onlangs heb ik het Rebozo sluitingsritueel bij Michelle gedaan. Met haar open en warme houding creëert ze alle ruimte om op de bevalling terug te blikken en echt te ontspannen. Met als hoogtepunt het afsluiten met de Rebozo doeken waardoor je helemaal in je eigen lijf kunt terugkeren. Ik voelde mij heel veilig en omarmd en dat zou ik iedere nieuwe moeder toewensen. Hoewel het alweer even geleden is, heeft het mij ook echt geholpen om de bevallingservaring te verwerken. Een fantastische manier de bijzondere, maar soms ook kwetsbare, kraamtijd af te kunnen sluiten. Echt een geschenk voor iedereen die net (weer) moeder is geworden.” – Sanne, Nijmegen

         SLUITINGSRITUEEL

·        2 uur durend ritueel

·        Warm kruiden(voeten)bad 

·        Ruimte voor het vertellen van het geboorteverhaal

·        Buikmassage + pakking

·        Lichaamsmassage

·        Sluiten van het lichaam met de rebozo

·        Inclusief kruidenthee en snacks

 

         €125,-